Mil Mi 24 Hind skalaprosjekt med Pahl GPH 70 turbin

Main page: http://www.tottoshobby.net

 

 

Mil Mi 24D Hind model

 

 

  Polish Airforce fullsize Mil Mi 24D Hind pictures

459 (cn 410459) Hind from 49. psb (attack helicopter regiment) on grass apron during Inowroclaw open day 2006. Home base of 49. psb is Pruszcz Gdanski. In Inowroclaw it was one of four helicopters from army display group "Skorpiony" (Scorpions).

Modelldata

Video / bilder

 

 

Jetpower messa  i Tyskland sept 2007 så bestilte jeg fra Matthias Strupf www.heliclassics.de et Mil 24 Hind kit. Jeg regner med at det blir sommer / høst før jeg får dette for han har mye å gjøre men han skulle gjøre sitt beste for at jeg ikke skulle vente for lenge. Jets of Norway gjengen har vært på turer til denne flotte messa og bilder osv kan du se her...  Se video  Fullsize fakta her...  Div info   http://www.asiatradingonline.com/russianhelicopter24-2.htm

Turbintype:

GPH70 - Turbine with external gearbox - 4,2 KW   www.pahlhelicopter.com

· Special high strength palloid gears
· Gearbox cooling through high flow of intake air
· The modeler can perform his / her own maintenence on gear train and clutch assembly
· Self-starting fully automated system
· Horse Power: 4,2 kw
· All turbines include proven Orbit-E.C.U. system, accumulator, gas and fuel solenoids, fuel pump and all needed fittings.

Mekanikk:

GP1800 - Mechanic with bottom turbine   www.pahlhelicopter.com


· Stable all metal chassis
· Includes push-pull linkages
· Mechanical mixing for 2, 3, 4 ,5 blade rotor system
· 10 mm or 12 mm main rotor shaft
· Available with right or lefthand rotor direction
· Rotorhead speeds from 900 - 1700 rpm

 

       
       
       
       
       

Siden det er endel Vario deler i kittet så har jeg fått diverse allerede samt noe elektronikk:

(bilde kilde Vario C)

722/72    Rotorhead VR-22  722/71 Pitch compensator for 722/72
92/36      Tail gearbox bearing holder 98/16  Control sleeve for tail rotor
99/6        Aluminium control ring 101/22 Control bridge for 3 blade hub
101/86    3 blade hub for 6 mm tail rotor 95/6 2x Bevel gear 6 mm mod 0.8, 18-t
94/4        Brass spacer 6 x 7 x 17,5mm 92/30 Tail rotor housing alum.
    Det er nødvendig med modifikasjon på 4 stk pushrod lengder i rotorhodet VR-22 ved bruk av HIND      
  88/15

Man trenger følgende Vario del nr 88/15. Her må man kutte disse til riktig lengde. http://no.vario-helicopter.biz/shop/product_info.php?products_id=33558

     
           
  832/55

832/56

Videre klemmering Vario del nr 832/55 og 56 som skal over swashplata. Den orginale sitter nederst på rotorhodet men selve pinnen er for kort. Derfor skal denne festes slik at pinnen glir fint nede i pitch kompensatoren. http://no.vario-helicopter.biz/shop/product_info.php?products_id=36848

     

Servoer / Gyro / Radio / Mottaker / Retracts / Lukelås / Door seq

JR DS 8711 digital servo Swashplate 3 stk Futaba S9202 Tail vingen 1 stk Futaba S9452 Halerotor Futaba Gyro 401
 Futaba 18 MZ

2,4 Fasst

Mottaker Futaba 2,4 Fasst 6014HS Har byttet ut antenner til 21 cm lengder
           

3 stk Robbe Futaba FP-S136 G Gear servo 1 stk Robbe Futaba S9202 Coreless motor retrackt lukene 1 stk Pro Jet door sequencer 2.0 med skjerm for diverse modus etc Link her Gemini Powerbox system for to batterier + gyro 2 stk 5C 6Volt NiCd Sanyo 3000 mah Mottaker batterier

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 stk 12V 10C Nicd Sanyo 3000 mah ECU turb batteri      

Lysanlegget jeg bruker er fra Cine-scale. Det lyser veldig godt selv i dagslys. Jeg kommer til å bruke en Nicad 15-1800 mah batteripakke med en bryter av og på. Følgende lysplassering:

Kobling "vingelys" Grønt fast lys styrbord (høyre) ytterst ving Kobling "vingelys" Rødt fast lys på babord (venstre) ytterst ving.
Hvitt fast lys bak i halen Blinkende rødt lys på toppen midtseksjon halebom Hvitt retrack lys i front under. På og av lys er det en liten microswitch som styrer. Selve lyskilden er en encelles A123 batteri,  

Diverse i forb med lysopplegget samt plassering av elektronikk delene.

Batteri til venstre er JR 1100 mah 4,8V Nicd som er for styrbord og babord  vingelys, halelys og topp antikollisjon lys på halebom.

Batteri til høyre er et 1100 mah 3,3V 1c A-123 som er koblet til retract landingslys.

  En microswitch er koblet til retrack lyset.  
      Batt 1 - 2 og ECU kontakter
Diverse ledninger til batterier     Test av hjul og retrack landinglys - video her...
Til kabling venstre side elektronikk og til høyre fuelopplegg. Klammer i midten er for fuelpumpa. Mottaker med Fasst utgang på hver side gjennom et spjell for maksimalt signal. Byttet til 21 cm ledninger. Dørluke servo og ledning som går opp på høyre side til Sequenceren.  

Onsdag 10.07.08

Idag "landet" Mil 24 Hind modellen hjemme. Et ord - fantastisk flott laget modell. Et kunstverk. Jeg har jo sett modellen i Tyskland på Jetmessa og ble imponert der,  men å ta den skikkelig i øyensyn. Ja, den er helt rå, - utrolig bra laget. Dette er det ypperste jeg har sett til nå. Den var sikkert og godt pakket i 2 store esker og i støtsikkert materiale. Alle delene meget fint lagt i forskjellige esker. Veldig bra. Det er virkelig en grom modell.

 

Februar 2009

Det er blitt vinter og jeg har så smått startet på prosjektet. Grov kuttet ut der vinduer i cockpit skal være samt  uttak for eksos fra turbinen. Ellers så ser man rundt på diverse andre ting som skal gjøres. Her før kuttingen.

       
       

Her etter "grov" kuttingen:

       
       
 

Nå er det endel "tørrtilpasninger" for å sjekke alle delene.

Cockpit detaljer

       
       
       

Piloter og feste der disse skal sitte

       
       
       
       
       
       
Piloter er justert til riktig lengde.    

Fueltanker osv

       
       

Exhaust anlegg

       
       
       
       

Uttak fra turbin til eksos osv.

       

Halerotordeler osv

       
       
       
       
       
       
 

Feltene som er merket rødt er ekstra plater som man limer på i tillegg. Ellers noen av skaladetaljene som skal på.

       
       
       

Så var det tid for lakkering. Jeg skal ha et polsk farveskjema og da var det først å sprøyte hele modellen i en sølvaktig farve på topp og sider. Den skal ha en blåaktig farve fra nederst på sidene og under hele buken. Videre blir det å sprøyte grønnaktig kamuflasje farver rundt om slik den skal være etter fullsize helikopteret.

       
       
       
       
       
       
   

Nå er den ferdig lakket og jeg har satt på diverse ting og tang. Dekalene / merkene er ikke ferdige enda.

       
       
       
       
       
       
       
       

Servoene er på plass i mekanikken. 3 stk Futaba S9206 120 graders CCPM. Tid for å tilpasse mekanikk og drivverket til halerotor. Pahl mekanikken er festet undenifra med 4 stk 5mm bolter nede og oppe med 2 stk 3 mm skruer på hver side med støttestag til mekanikk i topp ved utgang til hovedaksling. Har limt inn (Titebond trelim) to runde trestykker på baksiden for godt feste. Drivaksler er 8 mm stålrør i 3 deler. I enden av hvert rør er det en 12,5 mm lang tapp som skal inn i stålrøret og disse har jeg satt fast med Locktite 270. Det er også 4 stk foringer med kulelager på hovedaksling som er limt fast med Locktite 270. O-ringene 2 stk på hver er satt inn med silicon olje. Alle settskruer er satt inn med Locktite 243 og skrudd godt fast. Hoveduttak koblingen fra Pahl turbin mekanikken er satt smurt inn med Locktite 270 og de to settskruene er satt inn med Locktite 243. Ingen spor for settskruer er laget i akslingen slik at den ikke får "kast".

       
       
       
       
       
       
Vingservo plassert. Dette er en Futaba S9202 servo. De bakre to vingene skal gjøre manøvrere lettere og bedre for modellen.
       
 

Halerotor servo er en Futaba S9452 servo. Videre er vinkel for hale/hoved roder montert.   Halerotor roden og haleservo roden møtes i vinkelen.  
       

Drivakslinger er fra Vario nr 722/14 Stainless steel tube (Rustfritt stålrør)  8 x 0,5 x 1160 mm

     
Lengde på uttak fra mekanikk til gearleddet er 17 cm Lengde fra gearleddet til 90 graders bend hovedaksling er 94,6 cm. Lengde fra 90 graders bend til halerotor er 16,2 cm

Video av første oppstart av turbinen Pahl GPH-70 10.okt 09

Liming av diverse deler i haledelen. 1 stk linkfeste på hver side kuttes til rett lengde og link limes. Akkurat som en servolink. Videre halebommen limes fast på gearet. Litt pussing innvendig i front av bommen og så der som man skur utvendig i bakkant. Bruker epoxy her.  Så skal den delen man skrur fast i treverket med to skruer limes. Nå er halebommen fast i begge ender og vil ikke begynne å rotere.

       
       
   

Skal man demontere haledelen. Først må halefinne pinnen som går gjennom fra den ene til den andre siden tas ut. Løsner så stag fra vinkel til halerotor. Skru av 4 stk skruer i vinkelfeste, samt de 2 skruene som de blanke er festet. Løsner 2 stk skruer i frontfeste mot mekanikk. Dra så det hele ut fra front side.

Cockpit glassene er kuttet til og limt fast samt at pilotene er nå komplett montert.

Eksosbeskyttelse er montert. Et spesielt filtlag og en vanlig aluminiumsfolie som man har på kjøkkenet. Har brukt den tykkeste typen.

       
       
       
 

Inne i kroppen er det videre isolert med Varios varme matter. Foran mekanikken ved utblås/exhaust, under hoveddrev.

       

Fra halebend til tailrotor: En modifikasjon som jeg har fått beskjed om å utføre for sikkerhets skyld er å montere disse nye koplingene med røde plaststjerner (hardere) og bytte ut de blå som er mykere. 

Rakett opplegg i vingene

       

Laget til ekstra rakettfester som orginalt på fullsize modellen jeg bygger.

       
       
       

Fuelopplegget er montert og sjekket. Fyllt opp tankene to ganger inn og ut for å se at alt er tett.

       
       
       
   

Nå er modellen turbintestet  med alt montert og jeg kan  ikke se noe feil pr nå. Tid for å få modellen i lufta. Her er noen detaljer osv.

       
       
       
       
       
       
       
       
       

 

       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       

Project "completed"  for first flight 09.04.2010 Maiden next. There is still "small" details not done. Weathering, misch bladepaint etc etc

Maiden - Jomfrutur idag 16.04.10

Idag var det tid for å få beistet i lufta. Det ble en vellykket test.

 

    

     

 

       
       
       
Takk til Glenn for at han tok bilder og var med på turen idag.    

21.05.10

Testing nr 2 gjort på Jarlsberg

MilMi24 Hind har fått seg sin andre tur siden den var ferdig. Denne er jo heller  ikke ferdig satt opp maksimalt.

 

       
       
       
       
       
     

 

 På sin andre testrunde

 

 

Litt smådetaljer lagt til:  Vindusviskere, sonde/sensor spyd, stigetrapp pilot

       

Noen flybilder fra Rjukan

       
       

Sjekke starter osv....

       
       

Etter at jeg sendte turbinen ned til Pahl i Østerrike for en oppjustering så er den blitt helt topp. Skulle jo kommet slik da....men men. En herlig modell å fly.

 

Main page: http://www.tottoshobby.net